Febra la copii | Tot ce trebuie să știi

febra la copii

Febra la copii este unul dintre cele mai frecvente motive de îngrijorare ale părinților, și, totodată, una dintre cele mai des întâlnite cauze de prezentare la medic. Este de reținut faptul că temperatura ridicată nu este o boală în sine, ci poate fi aliatul nostru împotriva agenților patogeni.

Definim febra la sugari și copiii mai mari de 1-2 ani prin creșterea temperaturii măsurată intrarectal peste 38 °C. Pot exista variații în funcție de momentele zilei sau de zona pe care o folosim pentru măsurarea temperaturii.

Febra la copii poate fi însoțită și de diverse manifestări dar poate apărea și fără alte simptome. Temperatura mai mare de 38°C poate asocia și frison, dar nu întotdeauna. Iată tot ce trebuie să știi despre febră la copii:

1. Ce este febra la copii ?
2. Cum măsurăm corect temperatura la copii ?
3. Care sunt cauzele apariției febrei?
4. Febra cu frison la copii – ce e de făcut?
5. Febra la copii fără alte simptome!
6. Temperatura crește în cazul erupțiilor dentare?
7. Cum scazi febra la copii + Remedii naturale
8. Urgențe în caz de febră la copii

Motivul de îngrijorare al părinților nu este neapărat legat de apariția febrei, ci de durata și valoarea acesteia, cât și de starea generală a copilului. Fii pregătit pentru următorul episod în care piticul tău va avea temperatura ridicată! După ce vei parcurge acest articol, îți vei insuși informații de care orice părinte are nevoie.

Ce este febra la copii: cum se manifestă?

febra la copii

Febra la copii (creșterea temperaturii măsurată intrarectal cu valori peste 38°C) este un mecanism normal al organismului care ajută la reducerea numărului de agenți patogeni sau la încetinirea acțiunii acestora. Crește sensibilitatea la antibiotice, ajută la accelerarea răspunsului imun, dar, în același timp, previne leziunile colaterale.

Deși febra are și efecte negative asupra organismului (de la modificarea stării generale până la apariția convulsiilor febrile sau accentuarea insuficienței cardiace – atenție, „accentuarea”, nu „dezvoltarea” etc.), aceasta este, de obicei, inofensivă pentru copiii anterior sănătoși.
Febra este mai ridicată și mai greu de gestionat în primele 2-3 zile, apoi simptomele se ameliorează. Poate dura până la 7 zile.

Temperatura ușor ridicată nu definește febra. De-a lungul zilei, valorile pot varia: dimineața devreme (4:00 – 5:00) temperatura scade, urmând să crească în următoarele ore. În cazul sugarilor, s-a observat cea mai mare creștere a acesteia în timpul zilei: 50% dintre aceștia, având o temperatura centrală (intrarectal) până la 37.8°C. În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, temperatura poate crește cu până la 0.9°C. Aceste variații sunt fiziologice (normale) și nu au importanță clinică.

Putem vorbi despre febră în cazul celor mici atunci când este depășită valoarea de 38°C măsurată intrarectal. Sigur că sunt mai multe metode de măsurare dar asta vom discuta în subcapitolul ce urmează.

În momentul în care temperatura corpului crește, putem observa că starea copilului se modifică:
  •  poate respira mai repede că de obicei;
  •  copilul transpiră;
  •  arde în momentul în care punem mâna pe el (atenție! temperatura măsurată corect poate fi mai mică decât ne-am aștepta);
  •  poate avea senzație de sete mai intensă că de obicei;
  •  poate fi somnolent sau apatic, lipsit de energie;
  •  din contra, copilul poate fi mai agitat ca de obicei;
  •  poate refuza alimentele etc.

Aceste manifestări nu sunt, însă, obligatorii. Copilul/sugarul poate suporta destul de bine febra. Mulți părinți administrează antitermice încă de când copilul are temperatura 37,6°C (intrarectal), sperând să oprească acest episod. Trebuie să înțelegem faptul că, până într-un punct, febra este aliatul nostru, nu o boală în sine!

Sugarul cu vârstă mai mică de 3 luni având temperatura măsurată intrarectal mai mare de 38°C, trebuie să beneficieze de un consult la Medicul de familie sau Medicul pediatru.

Cum masuram corect temperatura la copii

masurare temperatura copii

Cum măsurăm corect temperatura la copii având în vedere faptul că există atât de multe surse care se contrazic între ele? Iată un exemplu: unii medici susțin faptul că temperatura măsurată în axilă este corectă dacă adăugăm +0.5°C (ex.: termometrul digital arată 37,5°C axilar putem aprecia astfel: copilul are febra 38°C), alții consideră că această metodă este incorectă și nu este descrisă în literatura de specialitate. Care este realitatea și cum putem fi siguri pe valoarea afișată?

Răspunsul este simplu, tehnica este eficientă. Trebuie doar să alegem varianta cea mai accesibilă pentru noi și copilul nostru:

Temperatura măsurată intrarectal:

Valoarea afișată corespunde valorii termice centrale. Această metodă este recomandată până în jurul vârstei de 5 ani ca prima linie. Exemplu: dacă termometrul arată 38°C măsurat intrarectal, atunci copilul are febra. Dacă arată 37.5°C, atunci copilul nu are febra.

Dezavantajele utilizării acestei metode sunt evidente: disconfortul pe care cel mic îl simte și dificultatea de a ține un copil într-o poziție până la afișarea valorii. Pe lângă acestea, există riscul de lezare și perforație a rectului, sau contaminare.

Temperatura axilară/orală/timpanică:

Măsurarea axilară se folosește cel mai des în practică de zi cu zi. Este eficientă sau vorbim despre erori de citire? Atunci când comparăm valoarea afișată de temometrul plasat axilar cu valoarea termică centrală (măsurată intrarectal), putem observa scăderi cu până la 0.8°C-1°C. Este această o regulă? Nu! Aceasta poate sa scada sau sa creasca in functie de diferiti factori pe care nu ii regasim in cazul masurarii intrarectale.

Beneficiile utilizării măsurării temperaturii în axilă sunt reprezentate de ușurința de atașare a termometrului, copiii sunt parțial/total cooperanți, nu doare, nu deranjează.

Dezavantajul major este reprezentat de variațiile de temperatura care pot apărea. În medie, putem considera ca temperatura măsurată axilar mai mare de 37,5°C inseamna febra, atât la copii, cât și la adulți.

Temperatura măsurată oral poate fi o metodă acceptată ușor de cel mic, dacă are peste 5 ani. Pot exista și în acest caz variații ale valorilor, acestea putând fi mai mici cu 0.5-0.6°C decât cele măsurate intrarectal.

Temperatura măsurată în ureche (cu un termometru special) are aceleași variații ca în cazul celei orale. Cu toate acestea, este o metodă ușor de folosit în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2-5 ani. Unul dintre dezavantaje este prețul ridicat al termometrului.

Cea mai buna metoda de masurare a temperaturii la copii

În concluzie, cele mai bune metode de citire a temperaturii corpului la copil/sugar sunt:

  • În cazul sugarilor și copiilor pana in 2 ani cooperanți cea mai bună metodă este măsurarea intrarectala deoarece corespunde valorii termice centrale;
  • Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-5 ani, temperatura timpanică este o varianta acceptată, dacă luăm în calcul faptul că este mai scăzută cu 05-0,6 °C decât cea măsurată intrarectal;
  •  Copiii mai mari de 5 ani beneficiază de măsurarea intraorală fiind a doua recomandata dupa masurarea intrarectala;
  •  Putem folosi și măsurarea temperaturii în axilă, cu mențiunea că aceasta poate oscila, sau arata valori care nu coincid cu valoarea termică centrală.

Având în vedere aceste informații, poți calcula aproximativ care este temperatura copilului. Am exclus din lista noastră termometrele digitale de frunte cu infraroșu. Acestea pot afișa valori greșite și nu trebuie luate în considerare.

Acum te întrebi care este valoarea minimă a temperaturii la care putem administra antitermic. Răspunsul îl vei găsi în subcapitolul „Cum scazi febra la copii + Remedii naturale„.

De ce apare febra la copii – Cauze

cauze febra la copii

Așa cum am mai menționat, febra nu este o boală, ci un simptom, un mecanism. Un copil face febra pentru că organismul sau a detectat prezența unei infecții sau a inflamației. De cele mai multe ori vorbim despre un episod acut, când febra trece în maxim 7 zile.

Cel mai frecvent, febra apare că urmare a unei infecții virale. Următoarea cea mai frecventa cauza este infecția bacteriană. Putem întâlni, astfel, Rinofaringite, Enterocolite, alte infecții virale, Angine Pultacee, Infecții de tract urinar, Pneumonii, nu în ultimul rând meningită bacteriană. Există numeroase cauze de apariție a febrei la copii. Din aceleasi motive se instaleaza febra la copii dupa vaccin.

Perioada de nou-născut până la vârstă de 3 luni este riscantă pentru sugari. De aceea, în caz de febra, apelați la Medicul de familie/Medicul Pediatru.

Alte cauze de apariție a febrei la copii sunt rar întâlnite și le vom analiză într-un articol separat.

Pe scurt, există numeroase situații care cauzează apariția febrei la sugar și copil. Doar în urma unui consult de specialitate poți știi care a fost motivul creșterii temperaturii micuțului tău.

Febra cu frison la copii – Ce este de făcut

febra cu frison la copii

Frisoanele reprezintă contractarea repetată involuntară a musculaturii care apare, în mod obișnuit, în încercarea organismului de a se încălzi. Acest mecanism se activează în infecții (virale sau bacteriene) datorită nevoii corpului de a-și crește temperatura (deja am notat faptul că febra este ajutorul nostru).

În timpul unei răceli (de exemplu), hipotalamusul- termostatul corpului, crește pragul de la valoarea inițială de aproximativ 37°C pentru a ajuta la eliminarea infecției din organism. Atunci intervine frisonul, știind că acesta acționează că un mecanism de încălzire a organismului. Reținem de aici că în cazul apariției frisonului, urmează o creștere a temperaturii.

Ce poți face în cazul febrei cu frison:

  • Evita păturile groase; Poți alege un cearceaf din bumbac în schimb;
  • Îmbracă copilul într-o pijama din bumbac, evitând să îl infofolesti. Nu uita că va transpira și va fi nevoie să îl schimbi!
  • Oferă-i lichide pentru a evita deshidratarea;
  • Evită sub orice formă supraîncălzirea cu haine sau a locuinței.

Febra fără alte simptome la copii

febra fara alte simptome

Copilul tău are doar febră fără alte simptome? Află că acesta poate fi debutul unei viroze respiratorii sau cel mic are “gâtul roșu” discret, poate avea otita (da! Nu doare întordeauna!), infecție de tract urinar sau multe alte cauze ascunse. Poate peste 2 zile va apărea și rinoreea, tusea sau durerile în gât.

Febra apare din senin cu un scop: acela de a elimina/încetini agentul patogen sau de a scădea inflamația în organism.

Ca și în cazul febrei la care s-au asociat alte simptome, și de data aceasta ne referim la viroze, infecții bacteriene, leziuni sau inflamații. Pentru a afla cauza apriției episodului/episoadelor febrile, trebuie să vă prezentați la Medicul de familie/ Medicul Pediatru. În cazul în care bebelușul tău are sub 3 luni, dacă temperatura intrarectală depășește 38°C este important să va prezentați la Medic.

În urma unui consult de specialitate, medicul va putea pune un diagnostic și va putea da un tratament specific.

În ultima perioadă s-a prezentat la camerele de garda un număr mare de copii cu febră, fără alte simptome. În multe dintre aceste cazuri diagnosticul a fost Infecție Gripă A. Virusul SARS CoV 2 : Covid-19 poate debuta doar cu febră fără alte simptome. Rinofaringitele virale pot fi precedate de episoade febrile șamd.

În concluzie, febra fără alte simptome la copii poate fi doar începutul unei viroze sau poate ascunde infecții precum otita sau infecția de tract urinar.

Febră de la dinți: Temperatura crește în cazul erupțiilor dentare?

febra de la dinti

Erupția dentară este unul dintre momentele pentru care părinții se pregătesc îngrijorați. O întrebare pe care, nu de puține ori, am auzit-o este „Copilul poate să facă febră de la dinți?”. Răspunsul categoric este NU.
Studiile au infirmat corelația dintre febra și erupția dentară la bebeluși. Într-adevăr, în timpul erupției dentare se poate asocia o creștere a temperaturii corpului sugarului, datorită inflamației, a durerii și agitației celui mic.

Nu s-au raportat creșteri ale temperaturii centrale (măsurate intrarectal) mai mari de 37.8°C. Cum bine știm, această variație este la limită, de unde putem spune că bebe nu poate face „febră de la dinți”.

Dacă, însă, cel mic are temperatura mai mare de 38°C măsurată intrarectal, atunci este posibil să ascundă o viroză sau o infecție bacteriană (Vezi: febra fără alte simptome). Întreabă Medicul de familie sau medicul Pediatru pentru a afla care este motivul pentru care bebe are febră.

Copilul tău a făcut febră de la dinți? Lasă-ne un comentariu și povestește-ne experiența voastră. Tu ce ai făcut când bebe a trecut prin erupția dentară?

Cum scazi febra la copii + Remedii naturale

cum scazi febra la copii

 

Momentul administrării tratamentului în febră la copii este un subiect ușor controversat. Uneori se recomandă antitermice de la primul semn de febră, alteori se indică prelungirea timpului de așteptare pentru a lăsa corpul să lupte. Iată sfatul echipei Pediatrics:

>(Sugarii cu vârstă sub 3 luni trebuie consultați cât mai repede de către Medicul de familie sau Medicul pediatru.)

  1. După ce ai măsurat temperatura copilului, ai observat că s-a instalat febra;
  2. Analizează starea copilului: este moleșit, nu are poftă de mâncare, pare că nimic nu mai este interesant pentru el.. sau se joacă fericit și are activități normale în ciuda temperaturii ridicate?

Când administrăm antitermic?

Fii foarte atent la aceste aspecte. Acum îți voi răspunde la întrebarea: Când administrăm antitermic?
Urmărește starea copilului și dacă aceasta nu este modificată, înseamnă că suportă foarte bine temperatura ridicată (până la 39°C măsurat intrarectal).
1. Începe prin a-l îmbraca pe cel mic în haine subțiri de bumbac, evitând supraîncălzirea.
2. NU acoperi copilul cu pilote sau pături groase. (Există vorbe din popor: “lasă copilul acoperit să transpire ca să scoată răceala!”) Există riscul de supraîncălzire.
3. Dacă observi că starea celui mic este ușor modificată, și nu are frisoane, poți începe împachetările:

  • Udă un prosop/ceaceaf cu apă la temperatura camerei și înfășoară copilul de la brâu până la genunchi. *apa poate fi inițial călduță apoi scutură prosopul și se va răci la temperatura camerei. NU folosi apă rece!
  • Ține copilul “împachetat” 5-10 minute, apoi udă iar prosopul. Repetă această tehnică de câteva ori (4-5) până când temperatura începe să scadă.

4. Oferă-i micuțului lichide pentru a evita deshidratarea: apă, lapte, ceai, supe etc.
5. Fă-i o baie caldă (38°C) care să îi ajungă până la jumătatea trunchiului așezat în funduleț. Dacă începe să tremure sau să îi fie frig, renunță la baie, șterge-l bine și îmbracă-l în haine subțiri de bumbac.
6. Dacă temperatura continuă să crească și starea lui să se modifice, poți administa antitermicele recomandate de medicul Specialist, în dozele recomandate pentru vârstă și greutatea copilului.
*Copiii cu vârstă mai mică de 5 ani pot face convulsii febrile(2-4% dintre copiii mai mici de 5 ani au suferit cel puțin un episod) . Dacă micuțul tău a mai avut cel puțin un episod de convulsii febrile, apelează Medicul de familie sau Medicul Pediatru.
Nu uita! Tratăm starea copilului, nu valoarea afișată de termometru!

Urgențe în caz de febră la copii

urgente febra copii

Febra la copii este, de cele mai multe ori, ajutorul, nu inamicul nostru. Există, însă, situații în care împachetările sau antitermicele administrate acasă nu sunt suficiente. În acest caz, o vizită la medicul specialist este obligatorie. Iată câteva situații care vă trimit la medic!

  • Deși febra poate dura până la 7 zile, daca aceasta nu trece în 3-4 zile, ar fi bine să apelezi la Medicul de familie sau Pediatru;
  • Febra la sugarul mai mic de 3 luni trebuie sa vă trimită la un consult!
  • Sugarul (=până la vârsta de 1 an) cu febră mai mare de 39°C cu o durată mai mare de 2 zile fără alte simptome evidente;
  • Febră mai mare de 40°C indiferent de vârsta copilului;
  • Convulsiile febrile (cu durata mai mică de 4-5 minute) sunt inofensive dacă ai luat măsuri de protecție pentru a nu se răni copilul; totuși, ar trebui să vorbești cu Medicul de familie/medicul Pediatru în vederea unui consult neurologic.
  • Copilul este dificil sau aproape imposibil de trezit;
  • După ce i-ai curățat bine nasul, copilul respiră dificil;
  • Apare o erupție purpurică – o erupție care nu dispare sub presiune: apasă cu un pahar transparent pe erupție. Dacă aceasta nu dispare la presiune când privim prin pahar, este obligatoriu să vă prezentați la cel mai apropiat departament de primiri urgențe! (Meningita meningococică are o evoluție neșteptat de rapidă și poate avea potențial letal!)
  • Dureri severe la nivelul capului, a gâtului, abdomenului etc.;
  • Deshidratare, amețeli puternice, confuzie;
  • Starea copilului este foarte modificată: aspect de copil foarte bolnav etc.

Am enumerat câteva dintre situațiile în care se recomandă apelarea de urgență la serviciile medicale sau consultul Medicului specialist în cel mai scurt timp.

Concluzii – Febra NU este o boală

Febra nu este o boală. Pentru a trata viroza/infecția bacteriană sau procesul inflamator care a dus la apariția febrei, este indicat un consult la Medicul de familie sau Medicul Pediatru.

Tu la cine apelezi atunci când cel mic are febră sau este răcit? Lasă-ne un comentariu si hai să ne cunoaștem!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top