Diareea acuta la copii este o afectiune gastrointestinala care trebuie tratata cu seriozitate pentru ca poate duce la deshidratare si alte complicatii greu de gestionat. Cresterea numarului de scaune cu consistenta scazuta este semnul principal ce anunta prezenta diareei acute. Este important de stiut care sunt cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni suparatoare.
Diareea acuta la copii este mai frecventa in sezonul cald si poate avea cauze infectioase sau neinfectioase. Poate dura de la cateva zile pana la 2 saptamani, si, in lipsa unui tratament adecvat, poate duce la complicatii precum Sindromul de deshidratare. Pe langa numarul crescut de scaune cu consistenta modificata, copiii care prezinta diaree acuta pot manifesta dureri abdominale, crampe sau varsaturi, in functie de patologia asociata. Poate fi insotita de febra, frisoane, refuzul alimentatiei si alterarea starii generale.
1. Care sunt cauzele Diareei acute la copii?
2. Care sunt simptomele Diareei acute a copii?
3. Tratamentul Diareei acute la copii
4. Cum prevenim Diareea acuta?
5. Diaree acuta la copii: Concluzii!
Ca parinte, este bine sa stii ce este de facut in cazul in care copilul tau prezinta semne de diaree acuta. Deshidratarea este o problema majora care poate aparea ca urmare a lipsei de aport de lichide pe pedioada imbolnavirii. Cel mic are nevoie de ajutorul tau pentru a putea depasi episoadele de diaree care ii influenteaza atat activitatea zilnica, cat si starea de sanatate.
Diaree acuta la copii: cauze
Cauzele Diareei acute la copii pot fi atat infectioase, cat si neinfectioase. Poate aparea din cauza virusurilor, bacteriilor, parazitilor, dar si a greselilor alimentare, medicamentelor, anumitor deficite sau a alergenilor. In primul rand, sunt predispusi la aceasta afectiune copiii care:
- Au o igiena deficitara;
- Au contact cu alti copii (sunt la cresa, gradinita, scoala etc.);
- Sunt nascuti prematur;
- Au o toleranta digestiva limitata;
- Au imunitatea scazuta etc.
Asa cum am mentionat anterior in articol, diareea acuta la copii este de mai multe cauze. Printre aceestea se numara:
Diareea acuta de cauza infectioasa
Exista mai multi factori implicati in aparitia acestei afectiuni. Diareea de cauza infectioasa este determinata de virusuri, bacterii si paraziti. Aproximativ 25% dintre cazurile de diaree acuta la copii este provocata de Rotavirus, a doua cauza principala de aparitie a acestei afectiuni este bacteria E. Coli (Escherichia coli).
Cauze virale:
Virusurile precum Rotavirusul si Norovirusul sunt cauze frecvente ale diareei acute la copii. Aceste infectii se pot raspandi prin contact direct-cu secretiile unei persoane bolnave, sau indirect- prin ingestia de alimente sau apa/lichide contaminate.
Diareea cu Rotavirus apare, cel mai frecvent, iarna si primavara (in perioada Decembrie-Iunie), spre deosebire de celelalte infectii gastrointestinare, care apar in special in sezonul cald. Din momentul infectarii, copilul prezinta initial varsaturi, urmand ca, dupa aproximativ 8-12 ore sa apara si scaunele apoase. Acestea au un aspect tipic in infectia cu Rotavirus: lichide-apoase, decolorate – galben verzui sau albicioase, fetide, cu mucus. Boala este autolimitata dar se recomanda consult si tratament de specialitate datorita riscului de aparitie a Sindromului de deshidratare acuta.
Alte virusuri implicate in diareea acuta la copii sunt: Astrovirusul, Calcivirusul, Adenovirusul enteric etc.
Cauze Bacteriene:
Se considera ca E.Coli enterotoxigen este principala cauza de diaree acuta infectioasa manifestata la sugari. Putem deosebi infectia cu aceasta bacterie prin tabloul clinic specific. Copilul prezinta scaune diareice apoase in numar mare (15-20 scaune/zi uneori putand depasi acest numar) pe care le elimina in mod exploziv si pot fi insotite de dureri abdominale, greata si varsaturi. Febra poate sa fie absenta. Diareea cu E. coli enterotoxigen apare in colectivitati de sugari.
Mai multe bacterii pot determina Diaree infectioasa. Este important de stiut ca acestea pot debuta cu febra inalta, frison, dureri abdominale, greata, varsaturi, alterarea starii generale, usoara sau severa, pierderea apetitului, refuzul lichidelor etc. Este necesar consultul de specialitate pentru a evidentia cauza exacta a diareei acute si pentru administrarea unui tratament eficient. In cazul infectarii cu bacterii, medicul poate impune tratament antibiotic, pe langa efurtul de rehidratare.
Alte bacterii implicate in diareea acuta: Shigella, Salmonella netiphyca, Clostridium difficile, Klebsiella, Clostridium perfringens, Stafilococul auriu, Yersinia enterocolitica, Vibrionul holeric etc.
Parazitoze intestinale:
Parazitii intestinali pot provoca diferite simptome suparatoare. Printre acestea se numara si diareea, durerile abdominale, anorexia, varsaturile, greata, starea de rau. Acestia pot ajunge in sistemul digestiv al copilului prin alimente si lichide contaminate, prin contactul cu suprafete contaminate etc. Igiena este o masura buna de preventie, dar infectia cu paraziti nu este un indicator al lipsei acesteia.
Paraziti care pot provoca diaree acuta:
- Giardia lamblia;
- Cryptosporidium – diareea determinata de acest parazit poate fi severa si se poate manifesta pe termen lung la copiii cu SIDA;
- Entamoeba histolytica;
Diareea acuta de cauza neinfectioasa
Diareea acuta mai poate aparea si din cauza unor greseli alimentare, secundar administrarii de medicamente, deficite in organism, ingestia unor alergeni, sau malnutritie.
Sub/supraalimentatia copilului poate produce scaune de consistenta scazuta cu frecventa ridicata. In acest sens, este important sa reconsideri portiile celui mic, din punct de vedere cantitativ. Calitatea scazuta a alimentelor, dilutiile efectuate necorespunzator sau simpla diversificare incorecta pot avea, de asemenea, drept consecinta diareea acuta.
De obicei, preparatele pe baza de fier, ingestia de laxative si administrarea de antibiotice precum Ampicilina pot duce la Boala diareica acuta secundara. Deficitul de zinc este o alta cauza de aparitie a scaunelor diareice la copii.
Simptome Diaree acuta la copii
Diareea acuta este o afectiune comuna la copii si poate fi cauzata de diversi factori, inclusiv infectii virale, bacteriene sau parazitare, intoleranta alimentara sau efecte secundare ale anumitor medicamente.
Simptomele diareei acute la copii pot varia in functie de cauza subiacenta si de gravitatea afectiunii. Printre simptomele comune ale diareei acute la copii se numara:
- Scaune frecvente si/sau apoase: Copilul poate prezenta scaune moi sau apoase, care pot aparea de mai multe ori pe zi. Aceste scaune pot fi insotite de senzatia de nevoia urgenta de a merge la toaleta;
- Greata si varsaturi: Copilul poate prezenta greata si varsaturi, mai ales in primele stadii ale diareei acute. Aceste simptome pot duce la deshidratare si pot necesita atentie medicala de urgenta!
- Durere abdominala: Copilul poate acuza dureri abdominale sau crampe, care pot fi mai intense in timpul scaunelor;
- Febra: In cazul infectiilor bacteriene sau virale, copilul poate prezenta febra. Este important sa monitorizezi temperatura corpului si sa consulti un medic in cazul in care febra persista sau devine foarte inalta;
- Deshidratare si Pierdere in greutate: Diareea acuta poate duce la pierderea rapida in greutate la copii. Este important sa se asigure o hidratare adecvata si sa se ofere alimente usoare si hranitoare pentru a preveni deshidratarea si malnutritia.
Este esential sa consulti un medic in cazul in care copilul prezinta simptome de diaree acuta. Medicul poate evalua cauza subiacenta a diareei si poate recomanda tratamentul adecvat, inclusiv rehidratare orala, administrarea de medicamente antidiareice sau antibiotice in cazul infectiilor bacteriene.
Simptomele diareei acute la copii pot include scaune frecvente si apoase, greata si varsaturi, durere abdominala, febra, deshidratare si pierdere in greutate. Este important sa se acorde atentie simptomelor si sa se solicite ingrijire medicala pentru a preveni complicatiile si pentru a asigura o recuperare rapida a copilului.
Tratament Diaree acuta la copii
Tratamentul diareei acute la copii depinde de cauza subiacenta si de severitatea simptomelor. In general, principalul obiectiv al tratamentului este de a preveni deshidratarea si de a ameliora simptomele. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare:
Rehidratare:
Este esential sa se asigure o hidratare adecvata. Se recomanda administrarea de lichide, cum ar fi solutii de rehidratare orala (SRO), care contin cantitati echilibrate de apa, electroliti si zahar. Aceste solutii sunt disponibile in farmacii si pot fi administrate in conformitate cu indicatiile medicului. Retine ca, mai important decat alimentatia este aportul de lichide: Cantitati mici (gurite), dese. Nu oferim cantitati mari de lichide dintr-o data copiilor datorita riscului de aparitie a varsaturilor recurente. Acestea pot duce la deshidratare severa.
Regim enterocolita:
Recomandarea echipei Pediatrics este inceperea unui regim special pentru gastroenterocolita copilului, in functie de varsta, imediat dupa rehidratare. Dieta este usoara, bazata pe alimente simple si la indemana tuturor. Poate aparea refuzul alimentatiei. Nu oligam copiii sa manance! Asa cum am mai mentionat, hidratarea este scopul nostru principal. Iata cateva alimente pe care i le poti propune copilului/sugarului in cazul diareei acute (3 propuneri in functie de varsta):
Revenirea la un regim alimentar normal se face treptat, dupa aparitia a cel putin un scaun normal. Trecerea de la formula de lapte praf/lapte cu lactoza la cel fara lactoza se poate face brusc. In schimb, revenirea la laptele/formula normala se face treptat, cu rabdare.
Carnea se introduce doar daca este acceptata de copil. Sunt interzise legumele, fructele netratate termic si sucurile acestora. Nu se recomanda dietele care contin prajeli sau lactate(in afara de cele mentionate in lista noastra). Cartoful poate accelera tractul intestinal si poate produce balonare, motiv pentru care, echipa Pediatrics nu recomanda preparatele care contin acest aliment.
Mai sunt acceptate sticksurile si grisinele simple sau sarate.
In cazul sugarilor alaptati natural, nu se intrerupe alaptarea. Bebelusul va primi lactatia la cerere, la fel ca pana in momentul aparitiei scaunelor diareice.
Tratamentul medicamentos:
Este important sa consulti intotdeauna un Medic Pediatru inainte de a incepe orice tratament pentru diareea acuta la copii. Acesta va recomanda investigatiile necesare pentru a diagnostica afectiunea de care copilul tau sufera si va propune o schema de tratament.
In functie de cauza care a determinat aparitia scaunelor diareice si de simptomatologie, medicul poate impune tratament simptomatic, antitermic, antidiareic si, daca este necesar, antibiotic. Este posibil ca, datorita deshidratarii, medicul sa decida perfuzarea copilului pentru reechilibrare hidroelectrolitica.
Cum prevenim diareea acuta
Diareea acuta la copii poate fi prevenita prin luarea unor masuri simple de igiena si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Iata cateva sfaturi pentru a preveni aparitia scaunelor diareice la copii:
- Igiena personala: Incurajati obiceiurile de igiena personala, cum ar fi spalatul regulat al mainilor cu apa si sapun. O idee buna este educatia prin puterea exemplului: arata-i copilului tehnica de spalare pe maini corecta si asigura-te ca imita fiecare miscare;
- Apa potabila: Asigura-te ca apa pe care copilul o consuma este preluata din surse sigure. Evita apa de la robinet sau apa neprocesata, care poate contine bacterii sau paraziti;
- Igiena alimentara: Ai grija la igiena alimentara! Spala fructele si legumele inainte de a le consuma. Asigura-te ca alimentele sunt bine gatite si pastrate in conditii adecvate de temperatura pentru a preveni proliferarea bacteriilor. Limiteaza consumul de alimente de la tarabele stradale sau de la micii comercianti ambulanti fara a fi spalate in prealabil, deoarece acestea pot fi expuse contaminarii. Verifica sursa alimentelor si asigura-te ca sunt proaspete si sigure pentru consum;
- Vaccinarea: In acest moment exista in farmacii vaccinul impotriva unor tulpini de Rotavirus. Intreaba Medicul de Familie sau Pediatru in legatura cu folosirea acestuia;
- Evita contactului cu persoanele bolnave: Contactul cu o persoana care prezinta simptome digestive poate avea ca urmare infectarea cu virusul/bacteria care a cauzat afectiunea.
Desi exista cateva masuri simple de evitare a imbolnavirii, uneori acest lucru nu este suficient pentru virusurile/bacteriile/parazitii ce abia asteapta sa infecteze o noua gazda.
Concluzii
Diareea acuta la copii se manifesta prin aparitia a mai multe scaune/zi de consistenta scazuta, care poate fi insotita sau nu de febra, dureri abdominale, greata, varsaturi, lipsa apetitului si, in final de deshidratare.
Aceasta afectiune gastrointestinala poate aparea din cauza infectarii cu un virus, o bacterie sau paraziti, dar aparea si secundar unor greseli alimentare, deficite din organism, administrarii de medicamente, sau ingestiei de alergeni.
Tratamentul diareei acute difera in functie de agentul patogen implicat in dezvoltarea afectiunii. Cea mai importanta etapa in tratarea scaunelor diareice este rehidratarea, urmat de un regim special pentru enterocolite si administrarea de medicamente, in urma unui consult de specialitate.
Diareea acuta poate fi prevenita, insa contactul cu persoanele bolnave (chiar daca am incercat sa le evitam) poate duce la imbolnavire. Cateva masuri simple ne pot feri de multe situatii neplacute.
Retine ca acestea sunt doar cateva sfaturi generale si nu inlocuiesc consultul medicului. Daca esti ingrijorat/a in legatura cu starea de sanatate a copilului tau, este intotdeauna recomandat sa apelezi la Medicul de familie sau Pediatru.
Urmareste Pediatrics.ro pentru mai multe informatii si sfaturi utile referitoare la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului tau.