Ghid pentru alaptare | Alimentatia nou-nascutului

alimentatia nou-nascutului, alaptare

Alimentatia nou-nascutului se refera la hranirea exclusiva la cerere (de fiecare data cand sugarul doreste) cu lapte matern (alimentatia naturala),formule de lapte de start (alimentatia artificiala) sau cele doua combinate (alimentatia mixta) in prima luna de viata. Sugarul trebuie alaptat exclusiv pana la varsta de 5-6 luni. In acest articol iti voi explica primii pasi in alaptare, ce sunt formulele de start, si cum sa iti adaptezi stilul de viata la nevoile bebelusului.

Sugarul are nevoie de anumiti nutrienti pentru a se putea dezvolta normal si sanatos. Alaptarea este cea mai indicata si buna metoda de a-ti hrani micutul. Laptele matern cuprinde toti nutrientii necesari cresterii nou-nascutului. Compozitia laptelui matern se schimba de-a lungul timpului din colostru in lapte de tranzitie, devenind, mai tarziu, lapte matur.

Desi exista putine contraindicatii in ceea ce priveste alimentatia naturala, apar si situatii cand aceasta trebuie evitata sau eliminata complet. In acest caz, urmatoarea varianta pe lista celor mai indicate metode de hranire a nou-nascutilor este alimentatia artificiala. Formulele de lapte sunt special concepute pentru bebelusi, existand mai multe tipuri, in functie de varsta copilului si toleranta acestuia. Laptele matern este considerat a fi standardul de aur pentru marii producatori de lapte praf pentru bebelusi.

Ce vei afla in acest articol despre alimentatia nou-nascutului:

1. Ghid pentru alaptare: Cum sa ai o experienta minunata
2. Alimentatia artificiala: Cea mai buna formula pentru bebelusul tau
3. Alimentatia mixta: Cand apelam la ea?
4. Este laptele de vaca bun pentru nou-nascuti? 

Alaptarea vine cu nenumarate beneficii atat pentru sugar, cat si pentru mama. Desi aceasta ar trebui sa aduca momente magice, multe femei renunta si apeleaza la alte metode de hranire a bebelusului, datorita diferitelor probleme pe care le intalnesc. In acest articol vei descoperi sfaturi despre cum poti avea o experienta minunata alaturi de micutul tau in timp ce il alaptezi si cand este momentul sa te opresti. Vei afla si care sunt alternativele laptelui matern si ce tip de formula se potriveste celui mic.

Ghid pentru alaptare: Cum sa ai o experienta minunata

Alimentatia naturata a nou-nascutului trebuie inceputa in prima ora de viata a bebelusului (asa cum recomanda OMS- Organizatia Mondiala a Sanatatii). Este foarte importanta initierea alaptarii corecte imediat dupa nastere, deoarece asa pot fi evitate diferite probleme ce pot aparea in acest proces: refuzul sugarului de a se atasa la san in favoarea biberonului; angorjarea sanilor; ragade mamare; etc.

Tot OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia in paralel cu diversificarea pana la varsta de 2 ani. Atentie! Laptele isi va schimba consistenta si aspectul de-a lungul timpului, insa valoarea sa nutritiva nu va fi afectata. Bebelusul va primi exact ce are nevoie in timpul alaptarii.

Beneficiile alaptarii

Alaptarea este cea mai buna metoda de a hrani bebelusul. Dintre toate variantele, laptele matern indeplineste toate conditiile necesare pentru buna dezvoltare si crestere a copilului tau. Alimentatia naturala vine la pachet cu o multime de beneficii atat pentru sugar, cat si pentru mama. Un avantaj semnificativ este conexiunea psiho-afectiva care se dezvolta intre mama-sugar in timpul alaptarii la san.

Beneficiile alaptarii pentru mama:

  • Scade riscul aparitiei cancerului de san, endometrial si de ovare;
  • Scade riscul de obezitate si boli cardiovasculare;
  • Prolactina, hormon eliberat pentru a sustine secretia de lapte matern, ajuta la relaxarea mamei;
  • Ajuta la involutia uterului dupa nastere;
  • Previne hemoragiile de dupa nastere;
  • Scade riscul de Diabet zaharat tip 2;
  • Laptele matern nu trebuie incalzit – alaptarea naturala este o metoda comoda de hranire a bebelusului;
  • Nu este o metoda costisitoare etc.

Beneficiile alaptarii pentru nou-nascut/sugar:

  • Laptele matern contine factori de aparare, care contribuie la rezistenta organismului in fata agentilor infectiosi;
  • Reduce riscul aparitiei unor afectiuni, precum: Diabetul zaharat tip 1, Astmul, Eczeme etc.
  • Reduce riscul aparitiei problemelor digestive : dureri abdominare, constipatie, diaree;
  • Laptele matern isi schimba compozitia, in functie de nevoile sugarului;
  • Ajuta dezvoltarea dentara – sugarii alimentati natural isi folosesc mai mult muschii maxilari;
  • Scade riscul aparitiei alergiilor;
  • Previne malnutritia si reduce riscul de obezitate;
  • Scade riscul de aparitie a bolii Crohn;
  • Are efect analgezic;
  • Contine toti nutrientii de care bebelusul are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa etc.

Pe langa beneficiile enumerate mai sus, poti descoperi singura care sunt avantajele alaptarii. Lasa un comentariu la acest articol si povesteste-ne experienta ta!

Contraindicatii alaptare

Exista si contraindicatii pentru alaptare, insa sunt situatii rare. Se indica in cazul in care in care sugarul prezinta anomalii metabolice (fenilcetonurie, galactozemie, intoleranta congenitala la lactoza). Exista situatii in care incetarea alaptarii (temporar sau permanent) este recomandata din diferite motive materne sau neonatale. Medicul are rolul de a recunoaste cazurile in care hranirea naturala are efecte negative asupra mamei sau bebelusului si trebuie sa ia masuri imediat.

Oprirea temporara a alaptarii se recomanda in urmatoarele situatii:

  • Mastite acute;
  • Fisuri mamelonare;
  • Ragade mamare sangerande;
  • Administrarea anumitor medicamente mamei;

In general, oprirea temporara a alaptarii se recomanda in situatiile legate de mama. Imediat dupa rezolvarea problemei, se poate relua alaptarea in conditii de siguranta.

Oprirea definitiva a alaptarii se recomanda in cazul in care mama prezinta:

  • TBC activ;
  • Probleme cardiace severe;
  • Cancer sub tratament;
  • Anemii severe;
  • Septicemie;
  • Casexie;
  • Eclampsie;
  • Infectie HIV;
  • Infectie la nivelul sanului cu Virus Herpes Simplex cu leziuni active;
  • Infectie cu Virusul Hepatitei B cu viremie prezenta;

In cazul mamelor consumatoare de droguri recreationale sau alcool se recomanda oprirea alaptarii datorita riscului mare la care bebelusul este supus. 

Oprirea alaptarii din cauza problemelor depistate la nou-nascuti se face in urmatoarele situatii:

  • Galactozemie;
  • Boala urinilor cu miros de sirop de artar;
  • Deficit congenital de lactaza;
  • Fenilcetonurie.
  • Despicaturile labiopalatine pot impiedica bebelusul sa se ataseze si sa suga, dar aceasta problema este foarte rar intalnita.

In cazul acestor probleme depistate la nou-nascuti, trebuie sa apelam la Formulele de lapte speciale care corespund nevoilor micutilor.

Prima conexiune cu bebelusul tau: Atasarea corecta la san | Ghid de alaptare

Succesul in alaptare poate fi initiat inca din primele 2 ore ale nou-nascutului. Se recomanda, deci, alaptarea la san imediat dupa nastere si se evita alte metode de alimentatie. Bebelusul se naste cu instinctul de a suge, in cele mai multe cazuri. Desi te gandesti cu emotii la acest prim moment intre tine si copilul tau, alaptarea poate fi simpla si relaxanta daca urmezi sfaturile noastre:

  1. Pregateste-ti sanii inainte de fiecare alaptare: ii poti masa usor;
  2. In cazul in care mameloanele sunt ombilicate sau plate, bebelusul poate suge dar este posibil sa ai nevoie de un Consultant in alaptare;
  3. Nu trebuie sa speli sanii inainte de fiecare alaptare datorita prezentei Tuberculilor Montgomery care au un rol aparte de a elibera un miros specific ce il atrage pe bebelus si lubrifiaza si protejeaza mamelonul. Ce poti face, in schimb? Spala sanii dupa fiecare alaptare. Poti folosi si o crema speciala dupa curatarea sanilor cu apa si sapun.
  4. Gaseste o pozitie confortabila si sprijina-te cu ajutorul pernelor;
  5. Pozitioneaza copilul spre tine astfel incat sa favorizezi contactul vizual;
  6. Sustine copilul de ceafa, astfel incat sa ajunga la san. Nu este necesar sa il presezi spre tine.
  7. Poti prinde areola din lateral pentru a ajuta micutul sa se ataseze;
  8. Ai grija ca barbia bebelusului sa atinga sanul iar nasul sa ajunga la nivelul mamelonului; astfel, cel mic poate respira in siguranta;
  9. Nou nascutul va cauta sanul iar atunci este momentul in care il vei aduce mai aproape de tine.
  10. Incearca sa ajuti bebelusul sa prinda mamelonul iar acesta sa fie indreptat spre cerul gurii; Daca atasarea este dureroasa, desprinde-l cu ajutorul degetului tau mic pe care il vei introduce in coltul gurii micutului. Incearca inca o data;
  11. La inceput lasa-l sa suga cate 5 minute la fiecare san. La urmatoarele mese, poti mari durata de alaptare la 10 minute pe fiecare parte.
  12. Se recomanda ca perioada de alaptare la o singura masa sa nu depaseasca 20 minute;
  13. Poti alege sa alternerzi intre mese sanii. De exemplu la prima masa din zi alaptezi doar cu sanul stang iar urmatoarea cu dreptul, sau poti alterna cate 10 minute pe fiecare parte pe masa;
  14. Alapteaza bebelusul la cererea acestuia, astfel vei stimula lactatia, iar cel mic va fi multumit si satul.
  15. Daca bebelusul adoarme, se desprinde de san sau nu mai suge activ inseamna ca s-a saturat si este momentul sa opresti alaptarea pana la urmatoarea masa.

 

Probleme care pot aparea in alaptare si cum se pot rezolva

Pe parcursul alaptarii poti intalni diverse probleme si obstacole. Multe mamici au renuntat la alimentatia naturala din cauza faptului ca nu au stiut cum sa gestioneze aceste situatii. Am realizat o lista de probleme care pot aparea in alaptare si cum pot fi acestea rezolvate. Nu uita ca nou-nascutii au nevoie de lapte matern pentru o dezvoltare armonioasa si o crestere sanatoasa.

Durerea mamelonara

Durerea mamelonara poate fi foarte deranjata si un motiv des intalnit de incetare a alaptarii. Poate fi cauzata de frenul lingual scurt al nou-nascutului sau atasarea incorecta la san. Pot aparea fisuri sau ragade, probleme extrem de dureroase. Cum poti rezolva aceasta problema? Spala bine sanii dupa fiecare alaptare si poti aplica o crema speciala pentru protectie si lubrifiere. Cea mai buna rezolvare si preventie este atasarea corecta la san.

Angorjarea sanilor („Furia laptelui”)

Angorjarea sanilor sau „Furia laptelui” reprezinta umplerea sanului atat cu lapte, cat si cu lichid tisular. Aceasta se produce de obicei la inceputul perioadei de alaptare din cauza umplerii bruste a sanilor cu lapte. Sanii sunt mari, durerosi si inflamati. Se produce datorita atasarii incorecte la san, alaptarii incorecte sau unei patologii a sugarului.

Cum rezolvi aceasta problema? Aplica comprese calde pe fiecare san, sau fa-ti un dus cald. Fa-ti un masaj usor, cu miscari circulare timp de cateva minute. Urmatoarea etapa este atasarea sugarului la san. Daca micutul a inceput sa suga, poti masa sanii si in timpul alaptarii. Dupa alaptare poti aplica comprese reci. Daca nou-nascutul nu poate suge, poti apela la o pompa de san pentru a goli laptele (pe care il poti pastra la frigider/congelator in recipiente speciale). Evita alaptarea „la program” si alapteaza bebelusul la cerere pentru a scadea riscul de aparitie a angorjarii sanilor.

Mastita

In mastita, poti avea simptome precum durerea, caldura localizata, roseata si edem. Mai pot aparea si durerile de cap, oboseala sau febra. Mastita apare, cel mai frecvent, din cauza stazei laptelui si a infectiilor. Daca observi simptomele enumerate mai sus, apeleaza la medicul tau pentru o consultatie.

Ragadele  mamare

Acestea sunt fisuri dureroase ale areolei si mameloanelor. Sunt cauzate adesea de atasarea incorecta la san. Aplicati o igiena corespunzatoare si evitati sapunul in zona afectata. Poti utiliza produse speciale pentru vindecare si lubrifiere. In cazul in care suspectezi o infectie, nu ezita sa apelezi la medicul tau!

Scaderea secretiei lactate

Organismul femeii este minunat! Stiai ca secretia de lapte creste si scade in functie de cererea bebelusului? Atunci cand sanul este golit complet, se va produce lapte. Atunci cand lactatia nu este stimulata, aceasta va scadea, iar bebelusul va fi hranit insuficient. Pentru a rezolva aceasta problema, alapteaza-l pe cel mic de fiecare data cand acestuia ii este foame. Cu cat golesti sanii mai des, cu atat secretia lactata va fi stimulata. Poti apela si la o pompa pentru sani pentru a goli si restul de lapte imediat dupa masa.

Acestea sunt cele mai des intalnite probleme legate de alaptare, din cauza carora mamicile renunta la hranirea naturala a bebelusului. Nu uita ca mereu exista solutii! Apeleaza la un specialist si, cu siguranta, lucrurile se vor schimba in bine.

Cand poti opri lactatia?

Recomandarea OMS este ca bebelusul sa fie alaptat in primii 2 ani de viata. Cu toate astea, poti opri alaptarea oricand simti nevoia. Gandeste-te bine deoarece, nu mereu poti sa revii la acest obicei sanatos. Desi este posibila „intoarcerea lactatiei”, acest proces este destul de dificil si poate sa nu aiba rezultate. Vorbeste cu medicul tau inainte de a lua aceasta decizie, sau poti apela la un consultat in alaptare.

 

Alimentatia artificiala: Cea mai buna formula pentru bebelusul tau

Laptele praf continut in formulele regasite astazi pe piata este realizat astfel incat sa imite cat mai mult laptele matern. Laptele praf pentru bebelusi este modificat deoarece cel de vaca are un continut ridicat de proteine, inclusiv pe cele alergenice (ex.: B-globulina ) si nu are necesarul de nutrienti si vitamine/probiotice in compozitia sa. Astfel, s-a creat o formula speciala de lapte care sa contina tot ce are nevoie bebelusul tau. Sfatul nostru este sa alegi formula de lapte potrivita varstei si tolerantei celui mic si care sa contina fier in jur de 1 mg/dl (+/- 0.2mg/dl.).

Cum alegi formulele de lapte pentru nou-nascut/sugar/copil?

Pentru inceput, ne intereseaza varsta celui mic. Astfel, vom alege formula de lapte in functie de momentul in care incepem sa i-o oferim:

  • Formule de lapte pentru nou-nascuti cu greutate mica la nastere;
  • Formule de Start sau pentru sugari (de la 0 pana la 4/6 luni);
  • Formule de Continuare (de la 4/6 luni pana la 1 an);
  • Lapte de crestere (dupa 12 luni);

Pe piata, in acest moment, putem gasi si formule speciale de lapte praf pentru bebelusi. La randul lor, si acestea se clasifica in:

  • fara lactoza – acestea se folosesc la indicatia medicului, atunci cand bebelusul/copilul are intoleranta la lactoza. Se mai folosesc si atunci cand cel mic prezinta diaree/boala diareica severa, intoleranta la lactoza tranzitorie sau distrofii avansate;
  • pe baza de soia – recomandate sugarilor/copiilor cu alergie la laptele de vaca, deficit ereditar de lactaza, Galactozemie sau intoleranta la lactoza documentata;
  • speciale pentru copiii cu Fenilcetonurie – aceste formule sunt concepute fara fenilalanina;
  • hipoalergenice : cu proteine partial hidrolizate (nu poti oferi aceasta formula bebelusului cu alergie la proteinele din lapte de vaca), si extensiv hidrolizate (se recomanda sugarilor cu alergii la proteinele din soia sau din laptele de vaca);
  • cu aminoacizi: se ofera la bebelusii alergici la proteinele din laptele de vaca, care nu au prezentat crestere in greutate corespunzatoare.
  • anti-reflux: se recomanda pentru gestionarea regurgitarii sau refluxului. Este considerat a fi un tip de lapte „gros”.

Alimentatia mixta: Cand apelam la ea?

Alimentatia mixta se refera la hranirea nou-nascutului/sugarului atat cu lapte matern, cat si cu formule de lapte praf. Se apeleaza la aceasta varianta atunci cand laptele matern este insuficient, iar cel mic nu se satura dupa alaptare. Alege formula de lapte speciala pentru varsta si nevoile copilului tau.

Situatii in care se indica alimentatia sugarului mixta: crestere in greutate deficitara, hipogalactie, diateza exudativa, prematuritate, imposibilitatea mamei de a alapta la cerere datorita programului etc.

Care este metoda corecta de alimentatie mixta? 

Exista doua metode prin care poti hrani bebelusul (mixt):

1. Metoda de alimentatie mixta complementara:

  • alapteaza copilul la cerere;
  • dupa ce ai terminat de alaptat la san, completeaza cu formula de lapte;
  • foloseste lingurita si nu biberonul pentru completare!

2. Metoda de alimentatie mixta alternativa:

  • alterneaza alaptarea naturala cu cea artificiala;
  • ex.: prima masa sugarul va fi alaptat la san iar cea de-a doua cu formula de lapte;
  • si in acest caz se va folosi lingurita si nu biberonul, pentru a evita refuzul sanului.

Este laptele de vaca bun pentru alimentatia nou-nascutului? 

In mod normal, laptele de vaca nu este recomandat in primul an de viata. In situatii exceptionale, atunci cand alimentatia naturala este contraindicata, iar cea artificiala nu este acceptata de catre parinti din diferite motive, putem apela si la cea de-a treia varianta, cu anumite conditii. Desi cunoastem faptul ca laptele de vaca nu contine toti nutrientii necesari dezvoltarii bebelusului si ca, asa cum am mentionat mai sus, acesta contine proteine in cantitate mare, unele familii il aleg in favoarea formulelor.

Atunci cand alaptarea naturala nu este posibila, iar laptele praf nu este preferinta ta, poti folosi laptele de vaca cu urmatoarele conditii:

  • Nu se hraneste bebelusul/copilul cu mai mult de 750/800 ml/24h;
  • Se foloseste lapte de vaca partial degresatpentru alimentatia nou-nascutului;
  • Se respecta un orar de mese;
  • Pentru a se respecta aportul caloric, se face dilutia laptelui de vaca cu mucilagiu de orez si se adauga 5%  zahar.
  • A NU se folosi lapte de vaca nefiert! Laptele crud este un pericol atat pentru adult, cat si pentru copil (mai ales). Poate duce la diferse patologii, precum: Hepatita A, Poliomielita, Bruceloza, Holera, Tuberculoza, Leptospiroza etc.
  • Oferirea de lapte de vaca nepasteurizat poate duce la afectiuni grave, pe langa diaree, dezechilibru electrolitic si anemie.

Retine ca Academia Americana de Pediatrie NU recomanda alaptarea sugarului cu lapte de vaca. Acest aliment se poate oferi copilului care a implinit varsta de 1 an, dar numai in conditii sigure: niciodata nu consuma laptele de vaca nefiert, crud.

Concluzii

  • Alimentatia nou-nascutului/sugarului este un subiect amplu;
  • Laptele matern reprezinta Standardul de Aur;
  • Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusului si contine toti nutrientii de care acesta are nevoie;
  • Problemele legate de alaptare se pot rezolva usor sau cu ajutor;
  • Se apeleaza la alte variante de hranire a bebelusului doar in situatia in care alaptarea la san nu este posibila;
  • Formulele de lapte difera in functie de nevoile si varsta sugarului/copilului;
  • NU se recomanda hranirea sugarului (sub varsta de 1 an) cu lapte de vaca;
  • Laptele crud consumat atat de copii, cat sid e adulti poate duce la probleme grave de sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top