Camera bebelusului: temperatura, umiditate, luminozitate

camera bebelusului temperatura umiditate luminozitate

Tot ce trebuie sa stii  despre camera bebelusului: temperatura, umiditate, luminozitate. Primele zile cu bebelusul acasa pot fi pline de emotii, agitatie si oboseala. Sunteti proaspeti parinti sau va pregatiti de venirea micutului pe lume? Un mediu linistit si armonia din casa sunt absolut necesare pentru a va putea bucura de fiecare moment petrecut alaturi de noul membru al familiei.

1.Camera bebelusului: Temperatura
2.Camera bebelusului: Umiditate
3.Camera bebelusului: Luminozitate

Probabil aveti multe intrebari la care ati primit nenumarate raspunsuri, dar inca va ganditi ce este mai bine pentru bebelusul vostru. Un lucru este sigur! Trebuie sa va asigurati ca noul membru al familiei beneficiaza de toate cele necesare pentru a se putea acomoda vietii extrauterine. Iata ce trebuie sa stiti inainte de a ajunge acasa cu bebelusul:

Camera bebelusului

Unul dintre aspectele importante pe care trebuie sa le luati in calcul este amenajarea si adaptarea camerei in care va dormi bebelusul la nevoile sale. Puteti alege sa achizitionati urmatoarele:

  • Patutul sau cosul special de dormit;
  • Masa de infasat;
  • Un dulapior in care vei aseza prosopelele, scutecele, servetelele si cele necesare pentru ingrijirea celui mic;
  • Fotoliul/Scaunul confortabil al mamei in care il va putea alapta pe bebelus;

Sigur ca toate aceste obiecte sunt optionale. Ce trebuie sa retineti este faptul ca un bebelus care va dormi in patutul sau, fara paturi,perne sau jucarii langa el, va fi in siguranta. S-a dovedit faptul ca dormitul in acelasi pat cu nou-nascutul este destul de periculos pentru cel mic. Puteti opta, totusi, pentru un patut co-sleeping (care se va amplasa fix langa patul vostru).

Pe langa obiectele de mobilier, precum patutul, masa de infasat si fotoliul moale in care mama se va putea odihni alaturi de cel mic, nu uitati de cei trei factori extrem de importanti: temperatura, lumina si umiditate (esentiale pentru confortul si sanatatea noului membru al familiei).

1. Temperatura din camera bebelusului

Temperatura din camera nou-nascutului este un subiect controversat. Unele familii prefera un mediu racoros, altele sunt convinse ca bebelusul iubeste caldura. Care este, totusi, temperatura ideala pentru cel mic?

Cu totii stim ca, inainte de a face cunostinta cu mediul exterior, fatul se dezvolta in burtica mamei, acolo unde temperatura este ridicata si constanta (aproximativ 37°C).  La nastere, temperatura nou nascutului este cu 1°C mai mare decat cea a mamei. Sala de nasteri se va incalzi la 24°C sau mai mult (la fel si salonul in care va sta bebelusul impreuna cu mama sa).

Cel mic poate pleca acasa, alaturi de familia sa, dupa aproximativ 3-7 zile de la nastere, daca nu mai este nevoie de monitorizare specializata. Temperatura in camera bebelusului trebuie sa fie aproximativ 22°C (+/- 1°C). Important de retinut este faptul ca, desi se afla intr-o continua adaptare la mediul extrauterin, nou nascutul trebuie ferit de supraincalzire. Bebelusii nu isi pot regla temperatura la fel ca adultii.

Alegeti doar hainute de bebelusi din bumbac 100% sau fibre naturale. Se evita perna si paturica, datorita riscului crescut de sufocare in somn. Cel mai bine, este sa folositi un sac de dormit din bumbac.

Camera in care i se va face baita nou nascutului trebuie sa aiba o temperatura de 24°C. Apa din cadita trebuie incalzita la aproximativ 37°C. Puteti verifica temperatura cu ajutorul unui termometru special sau cu ajutorul cotului (trebuie sa se simta nici prea calda, nici prea rece). De preferat, totusi, in prima luna de viata, este sa folositi termomentrul.

2. Umiditatea in camera bebelusului

Un factor foarte important pentru nou nascut este umiditatea aerului din camera. Veti avea nevoie de un Higrometru pentru ca aceasta sa poata fi masurata. Umiditatea se refera la cantitatea de vapori de apa prezenta in aer si are legatura cu temperatura. Atat pentru bebelus, cat si pentru adulti, acesta este un factor foarte important de luat in calcul pentru ca sanatatea depinde de el.

Umiditatea din camera bebelusului trebuie mentinuta intre 40%  si  60%, cu un ideal de peste 50%. Sunt mai multe metode de a detecta daca sunt suficient de multi vapori de apa in aerul din camera, insa cel mai bine este sa achizitionati un higrometru, datorita preciziei sale.

Umiditatea din camera bebelusului scazuta?

Daca aerul este prea uscat, s-ar putea sa observati urmatoarele:

  • sensatia de nas si gat uscat  ( datorita uscarii mucoaselor);
  • piele uscata;
  • ochi iritati;
  • senzatie de disconfort la nivelul gatului si nasului;
  • senzatie de sete frecventa;
  • cruste in nas;
  • respiratie orala (pe gura) in timpul somnului;
  • tuse;
  • senzatie de nas infundat;
  • sangerare nazala;

Umiditatea scazuta din camera bebelusului poate duce la scaderea imunitatii, datorita uscarii mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii superioare. Mucusul produs de mucoasa are 2 roluri principale: retine particulele straine si umezeste aerul. Umiditatea scazuta din camera bebelusului reduce semnificativ aceste proprietati, ducand, consecutiv, la scaderea imunitatii. Mai mult decat atat, aerul uscat poate contribui la aparitia problemelor de sanatate: infectii respiratorii; bronsite; astm bronsic etc.

Cum crestem umiditatea din camera bebelusului? Pe timpul iernii puteti pune un prosop ud pe calorifer sau pe podea (in cazul incalzirii prin pardoseala). Aerisiti des. Puteti decora casa cu plante verzi. Cea mai buna varianta este, insa, achizitionarea unui Umidificator. Acesta va mentine umiditatea din camera la nivelul dorit.

Umiditate crescuta in camera bebelusului

Atunci cand nivelul de vapori din aer este prea ridicat, pot aparea diferite probleme in locuinta, cea mai des intalnita fiind Mucegaiul. Acesta are un efect nociv asupra sanatatii si trebuie evitat pe cat posibil. Cum ne dam seama ca umiditatea din camera bebelusului este prea crescuta? Puteti sesiza urmatoarele:

  • Condens pe geamuri;
  • Igrasie;
  • Mucegai;
  • Miros puternic pe mobila;
  • Deteriorarea peretilor;

Pe langa modificarile din apartament, pot aparea si urmatoarele simptome:

  • Nas infundat;
  • Rinita;
  • Tuse persistenta;
  • Stranut;
  • Respiratie suieratoare;
  • Senzatie de frig si disconfort termic, desi termometrul indica o temperatura normala;

Umezeala din camera poate duce la probleme serioase de sanatate, mai ales in cazul nou-nascutilor: infectii ale tractului respirator, amigdalite, faringite, bronsite, astm bronsic, rinite. Mai poate provoca alergii si micoze. Nivelul de umiditate din camera bebelusului trebuie sa fie cuprins intre 40-60% pentru a putea evita, cat mai mult, aceste afectiuni.

3. Camera bebelusului: luminozitate

„Unde nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa!”  – invatam acest proverb inca din copilarie. Ce ne intereseaza in acest moment este lumina naturala. Nou nascutul trebuie sa beneficieze toata ziua de acest factor, de aceea, alegeti cea mai luminoasa camera pentru cel mic.

Pe langa efectele benefice ale luminii naturale asupra sanatatii, aceasta va va ajuta sa ii dezvoltati bebelusului rutina noapte-zi. Cum bine stiti, nou nascutii nu au un program de somn inca din primele zile de viata. Acestia nu pot face diferenta intre zi si noapte. Pentru a putea regla rutina celui mic, e nevoie de rabdare si lumina! Desi pare a fi un proces dificil, invatarea celui mic sa doarma noaptea si sa fie activ ziua, incepe din prima zi. Cum puteti face acest lucru sa fie posibil si rapid?

  1. Alegeti cea mai luminoasa incapere pentru camera bebelusului;
  2. Lasati lumina naturala sa intre in camera pe tot parcursul zilei ( chiar si atunci cand bebelusul doarme);
  3. Noaptea opriti orice sursa de lumina, in afara de cea de veghe ( ex: opreste televizorul, laptopul etc.);

Acesta este primul pas in formarea unui program de somn pentru nou nascutul tau, lumina jucand un rol extrem de important.

Rolul luminii in sanatatea bebelusului

Lumina Soarelui este un antidot cunoscut din cele mai vechi timpuri. Insusi Hipocrate (460-370 i.Hr), „parintele medicinei” sustinea ca lumina si caldura solara ajuta la intarirea structurilor osoase, tratarea si prevenirea rahitismului si a diferitelor boli metabolice. In zilele noastre, se stie ca lumina solara este principala sursa de vitamina D pentru organism. Ba mai mult, expunerea unui nou nascut la lumina soarelui ajuta la diminuarea icterului fiziologic, datorita actinuii sale de scadere a bilirubinei in exces.

Lumina naturala este o sursa nemaipomenita de energie si numeroase studii au demonstrat faptul ca expunerea la aceasta creste randamentul unei persoane cu 20%.

Lumina artificiala in camera bebelusului

Atunci cand lumina naturala nu este suficienta, putem apela la surse artificiale. Acestea nu trebuie sa fie nici prea puternice, nici prea slabe. Lumina artificiala trebuie sa o imite pe cea naturala. Daca este posibil, achizitionati un sistem inteligent de iluminat, astfel incat, cu cateva ore inainte de culcare, sa puteti reduce intensitatea acesteia.

Lumina de veghe

Lumina de veghe reprezinta o sursa de iluminat difuza, a carei intentitate este mica. Aceasta se amplaseaza in camera bebelusului pe timpul noptii. Puteti alege diferite aparate care imita figurine din desene animate sau animale, pentru perioada in care cel mic va creste. Ii va scadea din frica de intuneric, si se va bucura de prezenta unei figuri cunoscute.

Concluzii Camera bebelusului: temperatura, umiditate, luminozitate

Ajutati-l pe cel mic sa se adapteze intr-un mod cat mai placut, treptat, dar rapid la mediul extrauterin. Toti acesti factori  (temperatura, umiditate, luminozitate) sunt extrem de importanti pentru bunastarea bebelusului si sanatatea sa. Oferiti-i celui mic un start bun in viata si nu uitati sa ii aratati toata dragostea de care are nevoie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top