Insolație la copii: află care sunt cauzele, cum o poți recunoaște și de ce este necesar să o tratezi. Prevenția este foarte importantă, în special în cazul celor mici.
A început sezonul cald. Cu toții știm că bucuria copiilor este joaca în aer liber, sub soarele cald. Problemele încep atunci când temperatura și umiditatea cresc iar orele de risc nu sunt respectate. În această situație, cei mici pot ajunge la epuizare termică sau insolație.
Copilul tău se plânge de amețeli, dureri de cap, greață după ce s-a jucat voios în aer liber? Află că așa poate debuta insolația la copii. Cei mici sunt vulnerabili în sezonul cald. Corpul lor nu are capacitatea de a regla temperatura internă la fel că un adult.
1. Ce este insolația și epuizarea termică?
2. Cauze de insolație la copii
3. Simptomele insolației la copii
4. Complicațiile insolației
5. Ce să faci în caz de insolație la copii
6. Prevenție
Primul lucru pe care îl poți face ca părinte pentru a preveni insolația este să limitezi timpul celui mic petrecut afară. Nu uita că vara este foarte periculos ieșitul din casă între orele 11:00 – 16:00! Dacă, totuși, nu s-a putut respecta acest program iar cel mic are semne de insolație, este important să știi să le recunoști, să știi ce este de făcut și când trebuie să apelezi la medic.
Ce este insolația și epuizarea termică
Insolația reprezintă totalitatea simptomatologiei care poate apărea ca urmare a supraîncazirii organismului, atunci când corpul eșuează în procesul de reglare a temperaturii. Se definește ca o creștere bruscă a temperaturii corpului la mai mult de 40°C măsurat intrarectal într-un timp foarte scurt. Factorii precum căldura sau efortul sunt direct implicați în apariția insolației la copii.
Epuizarea termică face parte din aceeași categorie dar este o formă mai ușoară de hipertermie. Se manifestă prin puls crescut și transpirație excesivă, dar, spre deosebire de insolație, aceasta nu pune viața în pericol și nu apar fenomene neurologice. Atenție! Epuizarea termică poate duce la insolație dacă nu sunt luate măsuri la timp!
Diferența între Epuizare termică și Insolație
Atât insolația, cât și epuizarea termică sunt tipuri de hipertermie. Pot pune acestea viața copilului în pericol?
Epuizarea termică apare atunci când temperatura corpului crește peste limita normală, dar nu depășește 40°C în urma expunerii la căldură sau efort intens. Dacă nu se reușește răcirea celui mic, este foarte posibil să apară insolația. În cazul în care temperatura corpului depășește 40°C, apelează, de urgență, la medic!
De cele mai multe ori, dacă temperatura corpului scade în mai puțin de 30 de minute de la apariția epuizării termice, nu este nevoie de asistență medicală.
Tipuri de insolație
Insolația la copii (și nu numai) poate fi de două tipuri, în funcție de cauza care a determinat supraîncălzirea corpului:
1. Insolația prin efort: Apare în timpul efortului fizic intens realizat într-un mediu cald, în urma căruia temperatura corpului crește brusc. Acest tip de insolație se manifestă, de obicei, la persoanele care nu sunt obișnuite cu temperaturile ridicate, dar oricine poate fi afectat.
2. Insolația fără efort – clasică: Afectează, cel mai adesea, copiii și bătrânii sau persoanele cu boli cronice. Apare în urma expunerii (de obicei, pe perioade îndelungate) la temperaturi ridicate, într-un mediu cu umiditate crescută.
Temperatura crescută poate fi periculoasă pentru copii!
Corpul uman este conceput să mențină o temperatură centrală constantă. Hipotalamusul, o componentă a creierului, are rolul de a controla procesul de reglare a temperaturii. Transpirația sau tremurul sunt mecanisme care ajută la menținerea temperaturii normale în cazul în care corpul este supus frigului sau căldurii excesive.
Există și alte situații în care temperatura corpului poate depăși limita normală. Una dintre ele este febra, care poate fi benefică în cazul infectarilor cu virusuri sau bacterii. Indiferent de vârsta copilului, temperatura mai mare de 40 °C este un motiv bine întemeiat să apelezi la medic!
O situație care poate pune viața copilului în pericol este insolația. Corpul celor mici nu este capabil, încă, să regleze temperatura la fel ca cel al unui adult sănătos. În zilele de caniculă, dacă sunt expuși la căldură, copiii pot ajunge foarte ușor la epuizare termică sau insolație.
Cauze de insolație la copii
Insolația poate fi de două tipuri: cea legată de efort și cea care nu implică activitate fizică pentru a se putea declanșa hipertermia. În ambele situații, este bine să eviți următoarele cauze de insolație la copii:
- Efortul fizic intens într-un mediu cald;
- Îmbrăcămintea neadecvată;
- Deshidratarea prin lipsa aportului;
- Expunerea prelungită la soare și medii calde;
- Trecerea bruscă de la mediul rece la cel cald;
Iată două exemple de situații în care copiii pot fi expuși riscului de a face insolație:
1. Copilul s-a jucat vara pe plajă timp de 3 zile în intervalul 10:00- 13:00;
2. Un copil a fost lăsat să aștepte în mașina oprită, într-o zi călduroasă de vara, în timp ce părinții lui au intrat în Supermarket.
Reținem că nu doar expunerea la razele soarelui poate provoca insolație, ci temperaturile ridicate. Este bine, deci, în zilele de vară călduroase să evităm ieșitul din casă în intervalul orar 10:00-17:00. În funcție de temperatură, intervalul se poate modifica (11:00-16:00).
Simptomele insolației și epuizării termice la copii
Este foarte important să recunoști care sunt simptomele epuizării termice pentru a putea lua măsuri înainte să se instaleze insolația la copii. Iată ce trebuie să știi!
Simptome Epuizare termică la copii:
După expunerea prelungită la soare/căldură, pot apărea semne și simptome sugestive pentru epuizarea termică. Dacă observi următoarele, trebuie să iei imediat măsuri pentru a scădea temperatura corpului celui mic!
- Copilul transpiră excesiv și are pielea rece și umedă;
- Acuză dureri de cap și iritabilitate;
- Are stare de amețeală și/sau leșin;
- Are dureri musculare și este slăbit;
- Acuză greață sau varsă;
- Simte nevoia de a bea multe lichide;
- Temperatura corpului crește dar nu mai mult de 40°C.
Dacă au trecut mai mult de 30 de minute, iar simptomatologia persistă sau se agravează, este posibil să se instaleze Insolația.
Simptome Insolație la copii
Insolația apare atunci când centrul termoreglării organismului nu mai poate controla temperatura centrală. Dacă nu s-a reușit răcirea corpului în perioada de epuizare termică, iată care sunt simptomele care pot apărea în caz de insolație la copii:
- Copilul nu mai transpiră, semn că nu își mai poate regla eficient temperatura corpului;
- Este confuz, agitat sau foarte slăbit cu senzație de leșin;
- Are pielea foarte uscată, roșie și fierbinte la atingere;
- Temperatura corpului depășește 40°C;
- Își pierde conștiența;
- Apar convulsii;
- Respiră superficial și rapid;
- Bătăile inimii sunt accelerate;
- Acuză dureri severe de cap.
Dacă observi oricare dintre aceste simptome sau bănuiești că micuțul suferă de insolație, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te adresezi unui Medic pentru asistență medicală de urgență. Insolația este o urgență medicală! Pot apărea probleme neurologice, leziuni ale organelor vitale sau chiar deces în cazul în care insolația este lăsată netratată.
Complicații Insolație la copii
Insolația poate lăsa urme nu doar la nivelul sistemului nervos. Pot apărea leziuni ale diferitelor organe, cum ar fi rinichii, intestinul, mușchii scheletici, inima, plămânii etc. Uneori, chiar dacă tratamentul este efectuat corect, pot rămâne sechele pe termen lung. Iată câteva dintre complicațiile care pot apărea în urmă insolației la copii:
- Leziuni hepatice și renale acute;
- Coagularea intravasculară diseminată;
- Probleme ale circulației sângelui;
- Sindromul de detresă respiratorie acută;
- Scăderea glicemiei sub limita normală;
- Insuficientă multiplă de organ, fiind afectate organele vitale;
- Tulburări de reglare a temperaturii centrale, chiar și după tratarea insolației;
- Coma sau decesul pot surveni rapid dacă insolația este lăsată netratată.
Studii recente au demonstrat faptul că unele complicații ale insolatiei, deși reversibile, pot persista timp de 7 săptămâni. Nu uita că insolația la copii este o urgență medicală și trebuie tratată imediat după observarea simptomelor!
Ce poți face în caz de epuizare termică și insolație la copii
Există două situații în care poți aplica măsuri de scădere a temperaturii corpului despre care vom discuta în acest articol:
1. Cel mic are simptome de epuizare termică și temperatura mai mică de 40°C;
sau
2. Copilul are simptome de Insolație, temperatura mai mare de 40°C sau pur și simplu bănuiești că această este cauza stării lui.
Iată ce ai de făcut în ambele cazuri:
Măsuri în caz de epuizare termică la copii
Epuizarea termică poate fi oprită din evoluție dacă sunt luate măsuri de răcire a corpului în timp util. Pentru a opri creșterea temperaturii corporale poți lua următoarele măsuri:
- Mută copilul într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui sau de sursa de căldură;
- Dezbracă-l de hainele care pot alimenta supraincazirea organismului;
- Umezește-i pielea cu apă în continuu, până la răcirea acesteia;
- Du-l într-o cameră care este prevăzută cu aer condiționat sau ventilator;
- Acoperă pachete cu gheață într-un prosop subțire sau tricou și aplică-le la nivelul axilelor, a gâtului și în zona inghinală;
- Oferă-i săruri de rehidratare sau soluții orale cu electroliți (cum ar fi cele pentru sportivi). O varianta acceptată este apa ușor sărată în cazul în care nu ai acces la celelalte variante.
Dacă în 30 de minute nu ai reușit să scazi temperatura iar aceasta crește peste 40°C, apelează imediat la 112.
Măsuri în caz de insolație la copii
Copilul tău are simptomele sugestive pentru insolație? Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să suni la 112! În timp ce aștepți echipajul medical, poți aplica aceleași măsuri ca și în cazul epuizării termice.
Nu este recomandată administrarea de medicamente până la sosirea echipajului medical.
Copilul va fi transportat la spital, unde se vor lua măsuri de răcire rapidă a corpului, dar cu evitarea hipotermiei. De obicei, tehnicile de scădere a temperaturii sunt folosite până când aceasta va ajunge la aproximativ 39°C.
În cazul în care au apărut complicații, personalul medical va începe măsurile de tratament specific pentru fiecare afecțiune asociată.
Nu uita că insolația este foarte periculoasă dacă este lăsată netratată și este considerată o urgență medicală! Nu ezita să apelezi la 112 în cazul în care recunoști simptomatologia copilului tău!
Insolație la copii: Prevenție
Orice părinte trebuie să știe care sunt măsurile de prevenție împotriva insolației și epuizării termice la copii. Tot ce trebuie să faci este să respecți câteva reguli simple.
- Evită ieșitul din casă în intervalul 11-:00-17:00 (+/- în funcție de temperatură) în zilele călduroase;
- Lasă-l pe cel mic să se joace într-un loc umbrit, ferit de soarele arzător;
- Hidratează-l corespunzător – înainte de joacă, în timpul jocului și după joacă!
- Asigura-te că este îmbrăcat adecvat pentru temperatura mediului, evitând supraîncălzirea;
- Nu acoperi căruțul sugarului cu prosop sau pătură deoarece restricționează fluxul de aer și favorizează supraincazirea;
- Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în mașină;
- Folosește mereu soluții cu protecție solară pentru a preveni arsurile.
De reținut!
- Copiii fac parte din categoria de risc în ceea ce privește insolația;
- Epuizarea termică poate fi gestionată, dar poate evolua în insolație;
- Insolația la copii reprezintă o urgență medicală;
- Asigura-te că iei măsuri de prevenție precum: joaca la umbră, hidratarea și îmbrăcatul adecvat în funcție de vreme pentru a evita supraîncălzirea sau insolația;
- Evită cât poți de mult ieșitul afară vara în intervalul orar 10:00-17:00.